Verslag SV Bergen – EWS

Schaakvereniging Bergen wint van EWS uit Weert.

Vandaag 16 oktober start het externe schaakseizoen met de eerste ronde van de LiSB competitie. Dit jaar spelen we in de 1e klasse 1A van de LiSB met daarin de promovendus EWS uit Weert, degradanten SV Leudal en SV Reuver, en de vier overblijvers van vorig jaar Tegelen 1, Blerick 2, Horst en ’t Pionneke 2 uit Roermond. Het doel dit jaar wordt weer: handhaven in deze klasse.

De eerste ronde spelen we thuis tegen EWS uit Weert, dat na een jaar afwezigheid weer terug is in onze klasse. Om 13:00 was het team van Bergen compleet maar waren slechts drie spelers van EWS aanwezig. De opstelling van Bergen was in bord volgorde: Vincent de Lange, Jack Stevens, Mark Huberts, Jack Vossen, Jos Rongen en Piet van der Deyl. Na 10 minuten wachten werd besloten om de partijen te starten. De drie vertraagde spelers van EWS Kwamen 10 minuten later binnen en om 1:20 waren alle plekken aan de borden bezet. De eerste partij werd in ons nadeel beslist. Jos Rongen op bord 5 kwam slecht uit de opening en na het verlies van een toren was de pleit beslecht en stonden we 0 – 1 achter. Op de andere borden was de strijd nog open met een gelijke stelling op bord 1 en 3 en betere stelling op bord 2, 4 en 6. Piet had enkele pionnen veroverd, Jack Stevens had een loper gewonnen voor een pion en Jack Vossen had een kwaliteit gewonnen en de koning van de tegenstander aan de wandel. Het duurde dan ook niet lang voordat de stand gelijk getrokken werd. Bijna gelijktijdig vielen er drie beslissingen. Jack Stevens wist zijn Koning achter de vijandelijke pionnenlinie te plaatsen en zo zijn tegenstander tot overgave te dwingen. Op het zelfde moment wist Piet zijn voordeel om te zetten in een beslissende voorsprong en stonden we 2 – 1 voor. Enkele minuten later was het eerste matchpunt een feit toen Jack Vossen met een combinatie van zetten zijn kwaliteit voorsprong wist te promoveren in een dame winst. Vrij snel daarna ruilde Mark twee stukken voor een toren en twee vrijpionnen. Deze pionnen waren door de tegenstander niet af te stoppen en de volle 2 matchpunten waren binnen met de tussenstand 4 -1. Op bord 1 verloor Vincent een pion maar was het evenwicht niet zwaar verstoord en werd voor 16:00 besloten tot een remise. Bergen wint dus met 4½ -1½ .

Het seizoen is begonnen met een eerste overwinning maar het doel handhaving blijft moeilijk met de geduchte tegenstand in onze poule.

Speelronde 1. SV Bergen – EWS.1e ronde LiSB 1A 2016-2017

Bord Speler SV Bergen Speler EWS Uitslag
1 Vincent de Lange Cor Smeets ½ – ½
2 Jack Stevens John Steuten 1 – 0
3 Mark Huberts Bob Sauer 1 – 0
4 Jack Vossen Theo de Jongh 1 – 0
5 Jos Rongen Jos van Gend 0 – 1
6 Piet van der Deyl Harm Janssen 1 – 0
4½ – 1½